Tajna skrivena u nama

Suština fraktalnog crtanja bazirana je na tehnici art terapije ruske terapeutkinje Tanzilije Zakirovne, u kojoj se crtajući ZAVORENIM očima uranja u našu podsvest. Bez obzira da li su u pitanju ciklusi korektivnih crteža, koji se rade po pravilima, ili tzv. umetnički crteži, koje su ovde prikazani, tokom crtanja oči su zatvorene i linija teče, kontinuirano od početka do kraja, bez podizanja olovke. Bojenje se radi otvorenih očiju.

Kada zatvorimo kapke pred ogromnim dotokom informacija koje dobijamo putem vida okrećemo se, do tada nam nepoznatom, izvoru znanja u nama.

Termin „fraktalni“, pozajmljen iz fizike, podcrtava sličnosti sa faktalima u prirodi: savršenom spiralom unutrašnjosti školjke, laticama čuvarkuće ili lista paprati, kao i strukturom naših ćelija i galaksija.

Kao i priroda van nas, deo prirode u nama, je kap je iz istog izvora sveznajuće lepote.

Možemo reći da se ovde ne radi o prenošenju naučenih, izvežbanih poteza nego da slobodan pokret duha oslikava tajnu naše duše.

Tamo negde iza očiju, iz dubine izvora znanja, skrivenog od „procena“ uma iznedri se različitost: odnekle zaleprša ptica, prhne leptir, zatetura „spopleteni“ roze slon, forma ribice izoni iz dubine mora, ili izraste rajsko drvo da isceljujućm zelenom oboji vid.

Lepota izraza, koja nastaje na ovaj način je izvorna, nedodirnuta učenjem, vežbom i obrazovanjem u likovnom smislu. Ona je prirodna, kao što je prirodna beskrajna lepota fraktalnih nizova u prirodi. Naša podsvest zna da izrazi neponovljivu jedinstvenost svakog od nas autentičnije i lepše od bilo kog pokušaja uma.